آشنایی با آگاتا کریستی و کتاب ها و رمان های او
آگاتا کریستی (Agatha Christie)، نویسندهای برجسته کتاب های مختلف و اهل انگلستان بود که بیش از شصت شش رمان کارآگاهی و چهارده مجموعه داستان کوتاه را در طول زندگی حرفهای خود نوشت. او به لقب “ملکهی داستانهای معمایی” شناخته میشود.
آگاتا کریستی در خانوادهای نسبتاً ثروتمند و در طبقهی متوسط جامعه در جنوب غربی انگلستان به دنیا آمد. از کودکی علاقه بسیاری به کتابها داشت و در نوجوانی به نوشتن داستان کوتاه روی آورد.
در طول جنگ جهانی اول، آگاتا کریستی شروع به نوشتن کتاب و رمانهای کارآگاهی کرد. اثر نخست او با عنوان “ماجرای اسرارآمیز در استایلز” در سال ۱۹۲۰ منتشر شد و شخصیت معروف کارآگاه “هرکول پوآرو” را به مخاطبان معرفی کرد. هرکول پوآرو در نیمی از رمانهای آگاتا کریستی، پنجاه داستان کوتاه و دو نمایشنامه در مرکز توجه قرار گرفت.
چند سال قبل از درگذشت خود در سال ۱۹۷۶ در سن ۸۵ سالگی، آگاتا کریستی فهرستی از ده اثر برتر خود را ارائه کرد. در پاسخ به یک مترجم ژاپنی که دربارهی برترین آثار خود از او پرسیده بود، در سال ۱۹۷۲ نوشت: “انتخابهایم در مورد ده اثر برتر خودم، بدون تردید با گذشت زمان تغییر میکند. گاهی وقتها یکی از کتابهای قدیمی را دوباره میخوانم و نظرم دربارهاش تغییر میکند. به طور مداوم فکر میکنم داستانم بهتر است از آنچه قبلاً فکر میکردم، اما گاهی هم به اندازهای که تصور میکردم، خوب نیست.”
با احترام، در ادامه لیستی از هفت کتاب و اثر برتر آگاتا کریستی را به ترتیب زمان انتشار بررسی میکنیم، که شامل عناوین زیر است:
کتاب قتل راجر آکروید (1926)
این کتاب داستان، به عنوان سومین رمان با حضور هرکول پوآرو نوشته شده است و برای خود آگاتا کریستی یکی از آثار مورد علاقهی همیشگی خود به حساب میآید.
در این داستان، هرکول پوآرو برای استراحت به روستای کینگز اَبِت میرود و در آنجا با قتل غمانگیز خانم فرارز و ناپدید شدن راجر آکروید مواجه میشود. به درخواست فلورا، دختر راجر آکروید، پوآرو تحقیقات خود را آغاز میکند تا این پرونده را حل کند.
این داستان در سال 1931 به فیلم ناطق تبدیل شد و اولین فیلمی بود که بر اساس آثار آگاتا کریستی ساخته شد. همچنین، در سال 1939، کارگردان و بازیگر مشهور آمریکایی، اورسون ولز، داستان “قتل راجر آکروید” را در قالب یک نمایش رادیویی اقتباس کرد.
کتاب سیزده معما (1932)
این کتاب، تنها مجموعه داستان کوتاه است که در فهرست ده اثر برتر آگاتا کریستی قرار دارد و تمامی داستانهای این مجموعه با حضور شخصیت محبوب خانم مارپل روایت میشوند.
در مجموعه “سیزده معما”، خانم مارپل، زنی روستایی و باهوش، که به شگفتانگیزترین معماها در سکوت و آرامش از روی صندلیاش در کنار آتش پاسخ میدهد، در تمامی داستانها حضور دارد. هر داستان در این مجموعه، یک شاهکار معمایی کوتاه، هوشمندانه و مبتکرانه است و دارای پیچ و خمهایی است که فقط آگاتا کریستی قادر به ارائه آنهاست.
کتاب قتل در قطار سریعالسیر شرق (1934)
این داستان، به عنوان دهمین کتاب با حضور کارآگاه هرکول پوآرو تبدیل شد و آگاتا کریستی آن را در فهرست آثار مورد علاقهی خودش قرار داد، زیرا به گفتهی او، این رمان ایدهای جدید در خلق پیرنگ داشت.
داستان “قتل در قطار سریعالسیر شرق” در قطاری که به دلیل بارش شدید برف متوقف شده است رخ میدهد. هرکول پوآرو که قصد دارد به لندن برود، سعی میکند تا از معمای قتل یکی از مسافرین در این قطار پرده برداری کند.
این کتاب به عنوان یکی از پرمخاطبترین داستانهای معمایی در طول تاریخ شناخته شده است و بارها در قالبهای هنری مختلف مورد اقتباس قرار گرفته است.
کتاب ده بچهزنگی (1939)
این کتاب، نه تنها یکی از آثار مورد علاقه آگاتا کریستی است، بلکه در یک نظرسنجی عمومی در سال 2015 به عنوان برترین رمان او انتخاب شد.
کریستی نیز به معمای این داستان علاقه زیادی داشته و آن را در فهرست آثار برتر خود قرار داده است. او این کتاب را به خاطر داشتن تکنیکی سخت و چالش برانگیز دوست داشته و از خلق آن لذت برده است. به همین خاطر، فکر میکند که به شکلی رضایتبخش آن را به انجام رسانده است.
کتاب انگشت اتهام (1942)
این کتاب در فهرست برترین آثار آگاتا کریستی جای گرفته است، زیرا قبل از تهیه فهرست آثار مورد علاقهاش، آن را دوباره خوانده بود و به گفته خود، این تجربه خواندن مجدد بسیار لذتبخش بود.
“انگشت اتهام” چهارمین داستان معمایی با حضور خانم مارپل است، اما نقش خانم مارپل در این کتاب نسبتاً کمتر است و در اواخر روایت در داستان حضور مییابد.
این داستان دربارهی یک قتل قدیمی است که در یک ویلا رخ داده است و حالا پس از سالها، خانم مارپل توسط یکی از افراد مربوطه برای حل معمای آن استخدام میشود. داستان از گذشته و روایت آن بر اساس شهادات گوناگون شاهدان و شخصیتهای مختلف پیش میرود و خانم مارپل تلاش میکند تا حقیقت پشت پرده قتل را کشف کند.
کتاب به طرف صفر (1944)
در این داستان معمایی، گروهی از مهمانان در خانهای کنار دریا، که متعلق به زنی سالخورده به نام بانو تریسیلیان است، گرد هم میآیند. مدتی پس از آمدن آنها، یکی از مهمانان جان خود را از دست میدهد و سپس جسد بانو تریسیلیان نیز پیدا میشود.
بازپرس بتل، که از راه میرسد، تلاش میکند تا گره از معمای این پرونده بگشاید و حقیقت پشت این قتل را کشف کند. “به طرف صفر” پنجمین و آخرین حضور بازپرس بتل در کتاب های آگاتا کریستی است. این داستان با تمرکز بر روابط پیچیده و تداخلات بین شخصیتها، توانسته است جذابیت خاصی را برای طرفداران ایجاد کند.
کتاب خانهی کج (1949)
کتاب “خانهی کج” (به انگلیسی: “Crooked House”) نوشته آگاتا کریستی در سال 1949 است. در فهرست آثار مورد علاقهاش، کریستی درباره دلیل انتخاب این اثر مینویسد: “نوشتن این داستان، لذتی تمامعیار بود و فکر میکنم دلایل موجهی دارم برای این که آن را یکی از بهترین آثار خودم بدانم. کاوش در نوعی مشخص از خانواده، برایم جذاب بود.”
“خانهی کج” داستانی است که در آن یک خانواده متشکل از اعضای مختلف در خانهای عجیب و غریب گرد هم میآیند، و در طول داستان، رمز و رازها و تنشهای خانوادگی آنها آشکار میشود. این کتاب با پیچیدگیهای روانشناختی و توصیف عمیق شخصیتها معروف است.
علاوه بر آن، کتاب “خانهی کج” در سال 2017 توسط هنرمندان سینمایی به فیلم برده شده است، و اقتباس سینمایی از این داستان منجر به تحول آن در حوزه سینما شده است.
اگر شما هم از علاقه مندان به خواندن کتاب های آگاتا کریستی هستید میتوانید از مجموعه انتشارات آذرباد اقدام به تهیه آن نمایید و در صورت نیاز به راهنمایی نیز میتوانید با کارشناسان مجرب مجموعه در ارتباط باشید.
نظرات کاربران